Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Φτιάξε γυάλινες χάντρες

Πάντα με γοήτευαν οι γυάλινες χάντρες, από παιδί, τότε που παίζαμε με τις μπίλιες (για όσους δεν ξέρουν ή δεν θυμούνται) σας παραθέτω αυτό




 Σέ ενα πολύ όμορφο μου ταξίδι στα Παράλια της Μικράς Ασίας σε μια απογευματινή μας βόλτα, νομίζω στο Μπουντρούμ, είδα κάτι που με μαγνήτισε!
Ενας κύριος που έφτιαχνε επιτόπου γυάλινες χάντρες!
Το θέαμα ήταν εκπληκτικό.
Ειχε έναν χτιστό φούρνο με μεγάλη δυνατή φωτιά και αυτός με ιδιαίτερη λεπτότητα αλλά και ταχύτητα εφτιαχνε διάφορες πολύχρωμες και ποικιλόμορφες χάντρες με την βοήθεια δύο μόνο εργαλείων. Τις χάντρες που έφτιαχνε τις ''πετούσε'' σε ένα μεγάλο ξύλινο καρότσι , όπου γινότατε πάρτυ από γυάλινες χάντρες και τις πουλούσε με τις χούφτες, δεν θυμάμαι πόσο τζάμπα! Ηταν υπέροχος. 
Κάποια χρόνια αργότερα πέτυχα εναν πλανόδιο στην παραλία της Θεσσαλονίκης που έκανε κατι παρόμοιο. Ειχε φλόγιστρο με γκάζι και έφτιαχνε με παρόμοια εργαλεία και αυτός χάντρες.



Οχι τοση μαεστρια, οχι τοση ταχύτητα, οχι τοση ποικιλία...ηταν όμως υπέροχος και αυτός.....μάλλον του έλειπε η γραφικότητα όχι όμως και το ταλέντο. 


Και από τότε μου κόλλησε και εμένα φυσικά πως θα τα καταφέρω και εγώ. 
Εψαξα στο internet και βρήκα το πως. 



Αρκεί ενα δυνατό φλόγηστρο μπάρες από γυαλί και κάποια λίγα εργαλεία. 
Α! και δεξιότητα! 



ΕΙδα και στο youtube πολλά videakia. 

http://www.youtube.com/watch?v=FU3W2SkEHV8&feature=fvwrel

Ποτέ δεν το τόλμησα, αρκέστηκα στην απλή ρητίνη και στο υγρό γυάλι όπως λέγετε. Με τα οποία δεν εφτιαξα ακόμα και πολλά πράγματα.



Ειμαι σίγουρη όμως πως κάποια μέρα θα το τολμήσω.
Τις φωτογραφίες τις δανείστικα από εδώ ,ένα πολύ καλό site. Κάντε μια βόλτα, αξίζει!





1 σχόλιο:

  1. Γεια σου Εβίτα. Διάλεξα να σου γράψω εδώ γιατί με εντυπωσίασε το θέμα σου. Πραγματικά θα ήθελα να δω τις προσπάθειές σου αφού λες πως έχεις σκοπό να το τολμήσεις. Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου στο blog μου και τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που γνωρίζω ένα άτομο τόσο δημιουργικό. Θα τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή